Cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB? Mugur Isărescu: „Era o poveste a lui Creangă, cu omul care încerca să care apă cu ciurul”

Cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB? Mugur Isărescu: Era o poveste a lui Creangă, cu omul care încerca să care apă cu ciurul
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 09/08/2023, 16:02
Actualizat: 09/08/2023, 16:29

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că nu ai cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB. Oficialul a punctat că, dacă, nu ne revenim o să vină o corecţie de piaţă “şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni.”

Banca Națională a României (BNR) sprijină măsurile fiscale propuse de Guvernul României, a precizat Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe privind raportul trimestrial asupra inflației, august 2023. Guvernatorul BNR a punctat că decizia este una politică, dar că ţara noastră nu are nevoie în aceste momente de un alt tărăboi.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR / Sursa foto: Alexandra Pandrea
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Guvernatorul BNR  a precizat că toate serviciile publice sunt subfinanţate şi că există evaziune atunci când sunt atâtea excepţii fiscale.

Isărescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că anul trecut inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară, iar veniturile au fost mai mari.

“Anul trecut, inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară. La o inflaţie mai mare, bineînţeles că veniturile au fost mai mari. În anul acesta, chiar dacă nu a scăzut suficient, inflaţia nu mai este atât de mare. (…) Anul trecut s-a gândit pe un buget cu o inflaţie mai mică, a fost de 16%, au avut venituri mai mari. Deci, noutatea este că în acest an inflaţia se apropie de ceea ce am ţintit şi nu mai au venituri în plus. Asta este un lucru”, a explicat guvernatorul BNR.

„Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”

Mugur Isărescu a completat că toate serviciile publice sunt subfinanţate.

“Un al doilea element este, după părerea mea, este această iluzie cu statul minimal. Românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici ca în orice ţară. Ce firmă, ce persoană fizică vrea impozite mari? Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educaţie, cu spitale şi aşa mai departe.

Acestea sunt servicii publice sau activităţi publice care sunt costisitoare. Tot timpul au fost subevaluate. Observ cu durere, ca român, discuţia continuă cu statul minimal, cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci. Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”, a mai transmis Isărescu.

„Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune?”

Guvernatorul BNR a reamintit că aceeaşi discuţie era şi în urmă cu 23 de ani, când era premier.

“Eram premier şi era aceeaşi discuţie. Sunt 23 de ani de atunci. Există evaziune. Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numeşte optimizare fiscală, nu? Aşa se numeşte optimizare fiscală şi sunt acceptate de atâţia.

Era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea, să spunem, excepţii şi vorbeşti întruna că nu are loc o colectare bună şi dai vina pe ANAF şi pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta este treaba Guvernului. (…) Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB şi tot timpul, adică tot timpul aşteptăm să vină altcineva să ne finanţeze, să ne rezolve problemele. De aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară şi cu realism”, a mai afirmat Isărescu.

VĂ RECOMANDĂM ȘI:

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Când va fi externat marele...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lama și alpaca?
×